Zondag op The Islands of Orkney.
Door: Maaike
23 Mei 2005 | Verenigd Koninkrijk, Kirkwall
Typisch zondag, vanochtend bracht de havenmeester met zijn bootje de dominee naar Papa Westray en een visser heeft ons bijzonder verrast door zijn goede daad. Toen Ed zijn hoofd uit het luik stak zag hij tot zijn grote schrik 2 grote, levende krabben, op hun rugschild machteloos kroelen en krabbend met alles wat er op en aan zulke beesten zit, op onze kuipbank liggen. In de verte liep een visser in zijn gele oliebroek.
Probleem. Wat moet je hiermee, en letterlijk hoe pak je deze beesten aan? Hier is geen woord aan gewijd in mijn viskookboeken. Op de visafslag heb ik gevraagd hoe. Daar trof ik ook de visser, die ik hartelijk heb bedankt. De krab is alleen gevaarlijk bij zijn scharen. Hij moet levend in het hete water en dan 20 minuten koken. Daarna afkoelen en met waterpomptang te lijf om zijn vlees te bemachtigen. Dit gaat vanavond gebeuren. Louwrens ik mis je. Je weet, aan papa heb ik in dit soort situaties niet veel.
Nu zitten ze samen in de put(s) in de bakskist. Zo af en toe kijken we even. Ze leven nog, maar ik durf ze niet in hun krabbeoogjes te kijken. Zeker niet op zondag. Onze bestemming is Kirkwall, een vroeg Christelijke nederzetting op Mainland. De naam stamt uit het Oudnoors, Kirkjuvarg, dit betekent “kerkbaai”.
23 Mei 2005 - 08:44
Henk En Ellen:
Geweldig jullie verhalen! Doordat we de eerste weken zelf weg waren hebben we jullie eerste weken in 1 avond gelezen en dan is het helemaal een spannend vlot en humoristisch verhaal. Onze vakantie was minder druk, maar vooral ontspannen zeer zonnig en lekker eten en drinken. Alles goed hier !
(eindelijk...)
Goed geschreven Maaike, volgens mij kan het later wel gebundeld en uitgegeven worden.
Blijf varen, lachen en genieten en wij schrijven terug. -
23 Mei 2005 - 09:54
Lenny En Harry:
Wat een prachtige verhalen Maaike, en zoveel! We genieten er erg van en zeker met de bijgaande foto`s! Als jullie weer thuis zijn moet je zeker lezingen met dia`s gaan geven voor de plaatselijke watersportvereniging in Franeker en omstreken! Succes en belangstelling verzekerd! Wat een beesten die krabben. Ik zou er zelf ook moeite mee hebben om die beesten levend in kokend water te gooien en ze daarna met een tang te lijf te gaan. We zijn benieuwd of ze gesmaakt hebben! Ik ben laatst naar een lezing geweest met de schrijver Jan Siebelink, die vertelde over zijn nieuwste boek; Knielen op een bed violen. Een prachtige verteller, met een heel mooi boek. Een aanrader, als jullie die andere vijfenvijftig boeken uit hebben! Dus nu op naar het zuiden. We hopen voor jullie op wat warmer weer,goede wind en voor ons veel vreemde beesten, want dan kunnen wij weer genieten van jouw prachtige verhalen Maaike! groetjes van ons! -
23 Mei 2005 - 18:05
Klaas En Fenny:
Wij hebben inmiddels een vlucht geboekt naar Glasgow. We vertrekken op 4 juni en komen om 10.55 uur aan op Glasgow-Prestwick. Wij zouden het leuk en handig vinden als jullie dan in de buurt van Fort Williams zouden kunnen liggen. Sterker nog, als je het echt leuk vindt dat we komen kun je dat laten zien door ......!
Groeten,
Klaas en Fenny -
25 Mei 2005 - 18:25
Tineke:
Wat een prachtig verhaal over die krabben! Ik kan me indenken dat je het griezelig vond om ze klaar te maken. Het deed me denken aan de forel die ik in de oven zou bakken en halverwege even ging kijken en toen daar een kokend oog zag. Voortaan doe ik de vis in aluminiumfolie, snap je.
Jullie zijn bijna een maand weg en dan al zo veel leuke belevenissen!
Wij krijgen hier heet weer, we zullen wat naar jullie toesturen!
Tot het volgende verhaal, bedankt Maaike. -
27 Mei 2005 - 08:12
Jan En Wendellien:
Prachtige verhalen Maaike! We kijken een paar keer per week op jullie site. Tijdens deze hete stakingsdagen galmt het door jullie gecomponeerde Hoogervorstlied uit Champery steeds door m'n hoofd.... -
27 Mei 2005 - 19:35
Gert En Fenna:
Ook wij kijken iedere dag of er al weer een vervolgverhaal is van jullie belevenissen.Wij hebben deze 3 dagen gestaakt(ook een beetje voor jullie toekomst)op een
milde wijze.Waren open voor spoedgevallen en herhalingsmedicijnen.Er werd weinig gebeld en alle patienten waren uiterst vriendelijk.We hebben onze tijd besteed aan achterstallig werk,zelfs wat extra visites en het was heerlijk na wel 2 hectische dagen ervoor.Ook een afspraak met de architect over eindelijk de
verbouwplannen met aanpassing tuin/terras.Morgen een dagje zeilen op de Fluessen,dat is wel wat anders dan jullie water.Ons visje zal wel niet zo vers zijn als die van jullie.Maaike ik heb na Louwrens vertrek vaak aan je gedacht.Was denk ik wel even slikken.Groetjes
Gert en Fenna -
15 Augustus 2005 - 21:04
Maarten De Bok:
Beste Maaike en Ed,
Ik ben nooitr zo vlot in reacties, althans dat zegt Annet. Ik lees nu met veel aandacht julie dagboek-berichten. Mochten er vragen op kookgebied zijn, zeker met vis en schaaldieren, mail me maar: mdebok@bureaudebok.nl
Wat de krabben betreft: 20 minuten is rijkelijk lang. Ze zijn heel snel klaar. Hoe is het met de wijn? Ik had zo mijn bedenkingen. Veel plezier, goede vaart en tot ziens.
Maarten en ook de groeten van Annet