Op de Orkney's
Door: Maaike
21 Mei 2005 | Verenigd Koninkrijk, Pierowall
De vissers van dit haventje vangen in korven krab en kreeft, welke wordt gexporteerd. Ze blijven in de nabije omgeving van de eilanden. Het zijn ook maar kleine scheepjes die hun vangst aan de wal brengen. Hier op Westray zijn veel boeren. Veelal veeteelt voor het vlees. De vrouwen verdienen bij, net als op de Shetlands, met breien. In elk dorpje of stadje worden hun creaties aangeboden. De plaatsnamen op de Orkney’s stammen uit de tijd van de Vikingen en er is hier de grootste verzameling van prehistorische vindplaatsen van West-Europa. De bevolking hier is trots op de kortste, commerciële, lijnvlucht ter wereld. Men vliegt met een 8 persoons vliegtuig naar Papa Westray, een buureilandje met ongeveer 70 inwoners. Duur van de vlucht, 2 minuten!
We hadden graag vandaag, zaterdag, uit willen varen, en eigenlijk, achteraf, uit moeten varen. De harde wind deed ons besluiten te blijven liggen. We zijn voorzichtig in dit voor ons onbekende water met vaak felle stromingen. Toen echter later de wind matigde was ons tij voorbij en konden we om die reden niet. Dat geeft vooral bij Ed niet een goed gevoel. Morgen gaan we naar Kirkwall, de hoofdstad van deze eilandengroep.
Foto’s:
Vuurtoren Sumburgh Head, The Shetlands. Kleurige huizen. Scalloway. Lerwick.
Lerwick met begraafplaats. Buien over The Shetlands. Samen, Noup Head. Kliffen NoupHead.
22 Mei 2005 - 07:39
Anne:
Klinkt allemaal erg leuk wat jullie op de Orkneys beleven, maar dus nog niet weer uitgevaren begrijp ik. Tjeerd en ik gaan nu even avonturen beleven (vandaag en morgen) op de woeste wateren rondom staveren!