In de SCHOTSE mud - Reisverslag uit Eyemouth, Verenigd Koninkrijk van frisonne - WaarBenJij.nu In de SCHOTSE mud - Reisverslag uit Eyemouth, Verenigd Koninkrijk van frisonne - WaarBenJij.nu

In de SCHOTSE mud

Door: Maaike

Blijf op de hoogte en volg

09 Mei 2005 | Verenigd Koninkrijk, Eyemouth

Op dit moment liggen we vast in de modder, drek, hier genoemd mud, en wel in Eyemouth en dat ligt in Schotland! Het is springtij, dus extra laag (en trouwens ook hoog) water. De mooie Frisonne heeft iets te lange benen voor dit haventje. Het zal wel goed gaan. De wind N-NW haalt weer flink aan. De voorspelde 8 misschien? Geeft niet, wij liggen veilig.

Vanochtend om 5 uur stonden de Wapstras al weer paraat. De hele dag sprankelend helder, zonnig weer gehad maar met een harde wind en wat mij betreft een te wilde zee, vooral bij het ronden van de Farne eilanden, niet echt leuk, alhoewel het schip er prima doorheen ging met bijna de hele rit Louwrens aan het roer. Bij aankomst was z’n pak wit van het zout.
Nu, met een glaasje wijn en muziek van Froucke en Sietse, is de bemanning al weer wat gaperig en rozig…..trusten.

Goed gezien!
Maar niet zoals Ymie dacht in het water gevallen. Nee, Ed ging douchen en tot mijn verrassing kreeg ik mijn Ed zo terug. Voortaan dus goed controleren of alles er nog op en aan zit. Even voor de dames onder ons, zijn witte bovenlip kleurt al aardig bij. Het staat hem prachtig, maar voortaan dus zoenen zonder prik.

We genieten trouwens van jullie reacties op onze site. Het is het eerste waar we naar kijken. Hartstikke leuk! Dat geldt trouwens ook voor onze afscheidsborrelcdcollectie, ondergebracht in de schoenendoos van Wil v.d.H. De persoonlijke noot die aan diverse cd´s is toegevoegd, maakt de verzameling extra speciaal.
Met de website gaat er nog wel eens iets mis. Zoals 2x hetzelfde verhaal en te weinig foto´s erbij. Deze plaatsen we alsnog. Foutje. En dat terwijl Tjeerd zo z´n best gedaan heeft om het ons goed te leren. Hij heeft overigens niets te klagen. Jacob moest 2x 7 jaar werken voor zijn schoonvader voor hij Rachel kreeg en dat terwijl onze Anne minstens zo veel waard is.
Straks kunnen we Louwrens ook niet meer vragen hoe het moet. Maar ook wat dit betreft blijven we volhouden en ons best doen.

Vanochtend om 9.30 uur ging Louwrens aan wal om zich te informeren over zijn terugreis. Om 11 uur, een paar keer slikken een paar tranen, en hij was on wheels. Met grote backpack op in de bus naar Edinborough, dan met een veerboot naar Zeebrugge, aankomst morgen 11 uur. Vervolgens met de trein naar Amsterdam waar hij morgen een feest heeft. We zullen hem missen, onze zoon en supergoeie dekzwabber.

Enigzins verweesd zijn we ook maar in de bus gestapt en wel naar St. Abbs en vandaar een pracht wandeling terug naar Eyemouth. Aldaar tijdens het boodschappen doen vertelde de slager dat hij al wist dat we gisteren waren aangekomen. De eerste Nederlandse zeilers dit jaar. Men is hier zo aardig. Nu ook weer de havenmeester. We moeten voor 2 nachten 46 pond betalen, havengeld is hier overal peperduur, maar hij berekende 18 pond. We zijn de eerste Hollanders en hij vond het ook te veel geld. Bovendien kregen we een mooi boekje over de geschiedenis van dit gebied.
Hij vertelde dat de Nonnen van St. Abbs, het dorpje is van 1100, zich uit angst voor verkrachting door de Vikingen, de neuzen hebben afgesneden om zo maar lelijk te lijken.

We zitten nu weer heerlijk in de zon, in het haventje aan de monding van de Eye thee te drinken en te lezen en schrijven, terwijl een paar zeehonden rond de stoere vissersbootjes zwemmen en badderen.

• 10 Mei 2005 - 06:03

Dickey Ypma:

Maaike, blijf vooral zo doorgaan met jullie verslagen. Ik geniet er van. Zondag is de Ypsilon verkocht!

• 10 Mei 2005 - 10:33

Marijke+Rene:

Fantastisch, jullie online logboek. We weten van het weer in Schotland en Ierland, maar niet van de wind op zee. brbrbrbr! Op land is het al zo fascinerend in die streken waar de lage drukgebieden binnenstormen.
    Ik kan me zo voorstellen hoe jullie je zoon/maatje gaan missen, je wordt very close op zo'n reis. Blijf genieten en heb het goed.
    een omhelzing van Marijke en Rene.

• 10 Mei 2005 - 10:41

Jelle Jan:

Hallo Maaike en Ed,

Heel leuk om tijdens mijn werk weer even een berichtje van jullie te ontvangen! Ook bij ons (dé buren)is alles goed, jullie huis staat nog, het gras is gemaaid en we houden een oogje in het zeil. Veel plezier en een behouden vaart verder en blijf nieuws versturen!
    Groeten van buurman

• 10 Mei 2005 - 13:41

Klaas En Fennie:

he luitjes ,ik wilde voor de pinkster nog even doornemen waar we precies de barbeque zullen nuttigen.
    Staveren is altijd wel gezellig !!!!!!. Eerst maar even kijken of het weer mmewerkt. Bij ons is alles oke.Groetjes fennie. Dit nog even Ed ,trek je wel een wollen broekje onder je rok aan!!!

• 10 Mei 2005 - 17:47

Johan En Thea:

goedenavond Maaike en Ed.
    Maaike ,onze complimenten voor jou reisverslag, wat we heel vaak hopen te ontvangen.Jullie liggen dus in de modder wat in veel gevallen gelukkig zacht is.Volgens de bemanning van de KNRM lag ik op het zand maar gelet op de harde klappen en de behoorlijke beschadiging van de kiel gaat men er nu vanuit dat wij op een wrak(je)terecht zijn gekomen. Gelukkig is alles redelijk goed afgelopen. Maar Maaike nu Ed zijn snor kwijt is (zodat hij er heel knap uitziet)loopt hij dan geen risico in St.Abbs om mishandelt te worden door de Vikings ?

• 10 Mei 2005 - 18:14

Meindert:

Leuk om te horen dat jullie vlakbij St Abbs liggen. Anna en ik zijn hier een paar jaar terug geweest. maakten een praaje met een oude visser en melden dat het een heel mooie dorpje was in noord Engeland. Dat was goed fout, de schotten moeten niets hebben van de Engelsen. Was het oude oude houten havenmeesterhuisje er ook nog ?

succes en tot horens. Meindert.

• 10 Mei 2005 - 19:14

Schipper Bop Ien:

Good evening here a message from the north - east of holland being Veendam. Wij kregen jullie website van Mijndert en was zeer enthousiast over deze mogelijkheid jullie te volgen op jullie unieke rondtrip. Jullie trotseren momenteel hoge zeeen ik ben momenteel bezig de BOP Ien te prepareren om hem het komend weekened in het Zuidlaardermeer te laten plontsen.
    De ( zee)fauna die jullie al hebben omschreven zal ik op het meer niet tegenkomen maar geniet er maar van en tot horens.

willem / agta
    veendam

• 11 Mei 2005 - 07:54

Tjeerd:

"Jacob moest 2x 7 jaar werken voor zijn schoonvader voor hij Rachel kreeg en dat terwijl onze Anne minstens zo veel waard is."

Oh? Was ik al klaar dan... ?!?

• 11 Mei 2005 - 17:24

"ZOON":

Ja,

Pa, Ma en boot nu moeten jullie het tocht echt zelf verder doen. Voor de eerste paar honderd mijl zijn jullie drie met vlag (schotse en nederlandse) en wimpel geslaagd dus ik heb er alle vertrouwen in, dat gaat lukken! Mijn terugtocht was lang maar is prima verlopen, wat een grote luxe ferry was dat op de tiende (!) verdieping schommelde het behoorlijk. Enkele landrotten weten nu ook wat zeeziekte is... Nu in Groningen heb ik de site nog eens goed gelezen, mooie verhalen mam, blijven doen, maar niet iedere avond mee bezig he. Nou, een week met de ouders mee lekker vertrouwd, maar zeker niet altijd relaxed, ik weet weer wat adrenaline is, zal ik maar zeggen. Ik heb respect voor onze 80 jarige vriend, maar ben trots mijn ouders (ja echt) dat jullie dit avontuur aangaan.

Groeten: "ZOON"

• 11 Mei 2005 - 20:46

Baronnekes:

he een tip ed je moet je schots rokje aan doen dan
    word je lig geld met de helft verminderd
    de groetjes van hier naar daar
    lammert

• 11 Mei 2005 - 20:54

Jan En Henriëtte:

We zijn onder de indruk van jullie belevenissen.
    Wat valt er op het water veel te beleven. Nooit gedacht! Maar ja, wij zijn echte landrotten. We genieten van jullie verhalen en foto's en blijven jullie volgen!
    Groetjes!

• 11 Mei 2005 - 21:19

Sietse En Froucke:

Om te beginnen nog even over het afscheidsfeestje... supergezellig! Jullie berichten over de wind en zo komen ons bekend voor. Het is mei, maar het lijkt wel volop herfst. Vaak is het maar net 10 graden. Als leken op zeilgebied zien we allerlei termen voorbijkomen die we niet of nauwelijks begrijpen. Dat maakt het voor ons extra mysterieus. Bevat de site ook een verklarende woordenlijst? Als natuurliefhebbers zijn we jaloers op jullie met je jan van genten, papagaaiduikers, dolfijnen en wat niet al. We wensen jullie goede vaart en volgen jullie op de voet (;-))

• 12 Mei 2005 - 20:59

Cees En Louwra:

Natuurlijk was ik de naam van de site kwijt, maar ik heb hem uiteindelijk toch gevonden. Wat ontzettend leuk, die wederwaardigheden. Dat verhaal van die neuzen is bijzonder. Waarschijnlijk horen jullie nog wel eens zo'n legende. Onthouden en opschrijven, want daarmee maken wij op afstand ook iets mee. We wensen jullie veel mooie verhalen en veel spannende en goed aflopende vaarepisodes. Slaap lekker en tot het volgende bericht!

• 15 Mei 2005 - 21:57

(schoon)zus Tineke:

Fijn om jullie te kunnen volgen. De atlas ligt op de tafel in de huiskamer open bij Engeland. Zo reis ik ook een beetje met jullie mee!
    Passen jullie goed op jezelf?
    Wij gaan morgen naar moeder op bezoek.
    Liefs van Tineke.